S-a votat codul penal. Pardon, rutier. Și e de bine :)

Sunt două lucruri extrem de importante în OUG-ul acesta.

Primul este că probele video vor putea fi folosite de poliție pentru a lua măsurile necesare în cazul cretinilor. Eu am trecut prin asta, infracțiunea a fost majoră și ne-a pus viața în pericol, probabil că acolo a existat un polițist mai isteț care a decis să-l facă pe cretin să se mai calmeze.

A doua este că vei putea să-ți faci testul toxicologic și la alte unități în afară de aia la care se putea face până acum. Ceea ce înseamnă că da, va costa mai mult și o să fie din buzunarul tău, dar la final rezultatul va veni în câteva zile și nu vei rămâne fără carnet câteva luni dacă ai suflat în testerele alea de căcat ale lor, până se decide poliția să plătească IML-ul.

Totul aici. Să vă fie de bine, m-am gândit că vă va folosi.

4 thoughts on “S-a votat codul penal. Pardon, rutier. Și e de bine :)

  1. Da, doar ca …. nu chiar!

    O lege/OUG care rezolva problemele din trafic implica, in mod obligatoriu, mai multa munca din parte domnilor cu cashchete. Si stim ca asta nu are cum sa se intample, ca doar nu am innebunit sa ne angajam am MAI ca sa muncim … la MAI ne angajam ca sa sfatuim victima sa se impace cu agresorul si sa asteptam linistiti pensia de la 45 de ani.

    Exemplu 1 – deci eu inregistrez o contraventie/infractiune si trebuie sa vin cu dosar cu sina: nume/preunme/CNP/adresa/telefon/declaratii pe proprie raspundere ca … nimic. Eu in afara de o marca/model/culoare de masina sau un numar de inmatriculare nu stiu abvsolut nimic dar cocalarul cu bmw alb va sti exact unde sa ma caute a doua zi pentru ca am avut tupeul sa depun plangere. Hai lasa!

    Exemplu 2 – In schimb, politistii nu mai ai nevoie de martori ca sa-ti faca un PV. Hai sa va zic eu cum porneste/opreste politistul body-cam-ul cand si cum vrea el. Daca el te “provoaca” (ca nu am gasit articolul ala din OUG unde politistii ADMIT ca au “plan” de amenzi si sunt dispusi sa renunte la el!!!) camera e oprita. Am patit asa ceva, am o plangere penala impotriva unui politist care a procedat exact asa. Dar camera brusc porneste daca e sa inregistreze vreun gest/vorba mai nelalocul lor din partea oricui altcuiva, in afara de politist. O sa cred in asa ceva cand o sa existe body-cam-uri care se activeaza automat la orice voce/miscare sau cand o sa fie descalificata inregistrarea daca contine intreruperi. Sau daca inregistrarea MEA o sa fie la fel de relevanta ca si inregistrarea politistului. Sau daca martorii din masina vor fi admisi impotriva politistului.

    Exemplul 3 – definitia “conduitei agresive” este extrem de neclara. Eu merg cu motorul si stiu ca, pentru a incalzi rotile cand e temperatura mai scazuta. trebuie sa faci stanga/dreapta (sa mergi usor serpuit) ca sa calce cauciucul si pe partile laterale … politistul poate spune ca asta e “conduita agresiva” si ti-a luat carnetul. Joaca-o pe -asta!

    Exemplul 4 – ramane, in continuare, un non-sens juridic legat de faptul ca politistul CONSTATA si aplica sanctiunea. Daca tu contesti, pe politist nu-l intreaba nimeni-mimic, politistul nu e obligat sa demonstreze ceva sau sa arate ca, macar, a procedat corect si conform legii. Dimpotriva, toate obligatiile le ai TU, trebuie practic sa dai statul in judecata si sa aduci probe ca nu ai fost vinovat. In 30 de ani de condus am zeci de exemple personale in care mi-am furat-o nevinovat. Am contestat PV-ul in instanta doar de vreo 2-3 ori si am pierdut cu succes (nevinovat fiind si pentru ca era vorba de o amenda mare/suspendare permis) asa ca am reunutat. Personal nu cred si nu voi crede niciodata nici in profesionalismul si nici in structura morala a politistilor! Pentru mine “cashcheta” de pe strada (de fapt orice politist) ramane DUSMANUL si punct!

    Imi pare rau dar eu raman, in continuare, cel putin SCEPTIC!

    Liked by 1 person

    1. Îți dai seama că probleme sunt. Nu pot decât să sper că încet și sigur acestea vor mai dispărea. Sunt zeci de cazuri în care filmările mele puteau scoate câte un cretin de pe stradă. Da, știu că există riscul ca băiatul cu BMW să mă aștepte seara la scară însă pe undeva aș spune că mi le voi asuma dacă ce-a făcut cretinul înainte este foarte grav.

      Sper, repet, sper că încet mergem spre bine. OUG-ul acesta este un pas care se poate duce spre bine. Desigur că se poate duce și spre rău și asta mai ales din cauza profesionalismului simpaticilor cu caschetă, cum ai spus și tu 🙂

      Like

  2. Va fi bine numai dacă se va aplica legea sistematic in mod corect.

    Dacă beizadelele și alte hahalere se vor fofila și amenzile or sa cadă tot pe oamenii obișnuiți , adică fără pile și relații, nu văd mare progres.

    De exemplu daca o beizadea se duce să facă testul într-un loc pe care-l știe tăticu’ , mai mult că sigur că rezultatul va fi în favoarea lui. La fel și cu înregistrările, unele se vor pierde în neant, mai mult ca sigur. Crypto are comentarii la fix.

    Like

    1. Aia este clar o situație în care da, cine are bani face și legea. Pentru mine e o chestie în plus și în bine. Sunt zeci de cazuri în care căcaturile alea de teste pe care le folosește poliția au dat chix. Și-atunci, dacă sunt oprit și suflu în mizeria aia și apar probleme, mă duc eu frumos la Synevo sau la cine o fi, fac testul, ies curat și nu aștept 6 luni după IML uitându-mă la mașina din parcare. Bine, am să refuz să suflu în căcatul ăla, singura chestie de care mă ating este alcooltestul 🙂

      Like

Leave a comment