Fish sau Steve Hogarth?

Derek William Dick, cunoscut ca Fish și Steve Hogarth, cunoscut și ca h. Nope, nu glumesc deloc.

Ieșind din scena de punk-rock și fiind considerați de multe ori ca puntea de legătură dintre aceasta și progressive rock (sau mă rog, veriga lipsă, cum îmi place mie să spun), Marillion au fost probabil una dintre cele mai accesibile și cunoscute trupe de progressive de prin anii ’80. Iar activitatea lor, dovadă și postarea de față, este divizată în două porțiuni distincte: Marillion cu Fish, cam până prin 1988, și Marillion cu Hogarth, cam de prin 1989 încoace.

Și lucrurile sunt complicate.

Sunt complicate pentru că rar am văzut doi soliști care să fie atât de apropiați, care să conțină aproape același procent de calități de care este nevoie pentru a fi solist la trupa asta. Plus că Marillion, ca și Journey, au făcut totul pentru a găsi un solist care să semene al naibii de bine cu Fish. Și au și reușit.

Ei bine, alegerea mea merge de data asta către Fish. Am senzația că-o vocea sa există mult mai multă sinceritate, emoție și tehnică decât în cea a lui Hogarth. Și ar mai fi un motiv. Cariera lui Fish de după Marillion este absolut demențială din punctul meu de vedere, omul reușind niște albume absolut brici, începând cu acel aproape neverosimil Internal Exile, album apărut prin 1991, asta dacă nu mă lasă memoria. Un album care se ridică chiar și peste multe dintre realizările ulterioare ale trupei Marillion, ceea ce spune multe despre lucrurile pe care este capabil să le ofere acest om.

Am să las două piese din care să vă delectați. Este vorba desre Kayleigh, cu Fish la voce, și Beautiful, cu Hogarth la microfon. Eu îl prefer pe Fish și cred că piesa lui Hogarth ieșea mult mai bine cu el.

Advertisement

2 thoughts on “Fish sau Steve Hogarth?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s