Luați o țară ca afară…

Ajung la șaormerie. Cea mai bună șaormerie din Chiajna, mai precis.

În fața mea, o doamnă. Tânără, viabilă pentru reprodus. Este întrebată ce dorește, închide telefonul la care vorbea extrem de afectată și de precisă (sau așa părea) și spune că vrea una mare de vită.

Prima întrebare o amețește:

– Varză albă sau roșie?

Nu este capabilă să răspundă. Întinde degetul către varza albă și spune “aia”. Lingvistic nu este capabilă să cunoască diferența și să răspundă la întrebare, dar o poate face la nivel primar. Aia albă este ceva mai deschisă la culoare decât aia roșie, deci da, de aia a văzut ea în șaorma, aia mai deschisă.

Cu următoarea întrebare lucrurile devin și mai tragice.

– Ce sosuri vă pun?

Femeia se blochează. Îi ia câteva secunde să proceseze și răspunde sigură pe ea:

– Castraveți!

Nu râde nimeni. Mă rog, râdem toți, inclusiv cel care o servește, dar facem eforturi imense să nu arătăm asta. Și pe acest fond șaormarul vrea să-i dea finala și o întreabă din nou:

– Aici sau la pachet?

De data asta răspunsul vine instantaneu:

– Aici la pachet.

Eu personal m-am lipit de zid, nu mai puteam. Șaormarul o mai întreabă o dată, încercând cu disperare să nu facă desene:

– Nu, adică serviți aici sau o pun la pachet?

Confruntată cu o nouă teoremă a vieții, doamna răspunde, la fel de sigură pe ea:

– Da, adică o puneți aici ca să o iau la pachet.

Asta este. Vă urez succes să sperați că vom avea vreodată ceva mai mult decât avem acum. Și așa aș spune că am mers destul de departe ținând cont de cine populează țara asta, mult prea departe decât permitea populația.

Advertisement

10 thoughts on “Luați o țară ca afară…

 1. Asta este. Vă urez succes să sperați că vom avea vreodată ceva mai mult decât avem acum. Și așa aș spune că am mers destul de departe ținând cont de cine populează țara asta, mult prea departe decât permitea populația.

  Mă, hai, ți-ai făcut runda să-ți bați joc de om, treaba ta, ai simțit nevoia să te simți superior cuiva.
  Tu, pe de altă parte, ar trebui să gândești asupra unui lucru: lăsând deoparte argumentul etern „n-ai cu cine”, nici dizidența externă (știi tu, aia care ținea piept regimului Ceaușescu, în loc sigur și călduț) nu a convins guvernele externe să refacă Tribunalele populare cu misiunea de a vâna toți nomenclatorii și ofițerii de Securitate. Nu s-a întâmplat. De ce oare?

  Liked by 1 person

  1. Well, nu mi-aduc vreodată aminte să fi dorit să mă simt superior cuiva, am aplicat mereu treaba asta doar față de mine. Ce am scris mai sus aparține doar experienței pe care o am de aproape 50 de ani cu neamul ăsta simpatic. Uneori chiar foarte simpatic 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s