Da’ se va face ceva din ei?

Probabil că este cea mai întâlnită întrebare atunci când cetățeanul este pus să plătească o taxă, o parcare, în sfârșit, un nou bir pe ceva mai mult sau mai puțin palpabil oferit de stat. Și este normal să fie așa. Banii oricum îi dai, că nu ai ce face altceva, iar cetățeanul ăla ar vrea să fie cu inima ușoară și să știe că a participat la ceva. Că din efortul său financiar s-a făcut ceva. Că este parte a ceva, de regulă a societății care-l implică financiar în ceea ce ar trebui să fie dezvoltarea ei.

Eu am să mă refer acum la parcări.

Oriunde mă duc, spre disperarea celor care mi-au spus că nu au plătit și nu vor plăti vreodată pentru parcare, eu personal caut parcare plătită. Așa mi se pare normal să fie, plus că am și eu liniștea faptului că mașina mea stă undeva unde nu încurcă circulația și unde nu încalcă regulile. Săptămâna trecută am dat vreo 30 lei pe câteva ore de stat în Herăstrău. Zilele trecute am plătit 2 ore pe Edgar Quinet. Într-una din zile am stat 2 ore în aia de la Victoriei. Azi am plătit o oră pe Bd. Duca și alta în Herăstrău, că ne-am adus și pe acolo, mă simt mai bine și am putut să conduc (răceală puternică, nimic deosebit).

Ei bine, mă întreb și eu ca alegătoru’ imparțial: se va face ceva din banii ăștia?

Pentru că pentru mine ar fi simplu. Sumele încasate de pe parcările existente pe diferite străzi și în diferite zone ar trebui să meargă imediat la reabilitarea acelor străzi și acelor zone. La vopsirea marcajelor rutiere care nu mai există, la nivelarea străzilor care au în anumite zone niște cocoașe de doar autobuzu’ și basculanta de 16 tone se descurcă cu ele, că eu cu 206-le nu, și nu sunt singurul. La înlocuirea semnelor de circulație deteriorate, decolorate sau aproape distruse. La multe altele.

Și spun asta pentru că lumea va parca și va da bani. Și banii ăștia se vor aduna rapid. Ca idee, de unde parcarea din spatele Universității era goală până la noile decizii, ei, acum câteva zile era plină și abia am găsit un loc în care să-mi las leuțul. Așa că se vor aduna sume serioase la buget și probabil că pe lângă astea se vor aduna alte sume și din amenzile pe care le vor primi unii pentru că vor continua să facă mișto de ceilalți. Uite, azi se ocupau de chestia asta pe Constructorilor, zona cu Auchan. Că na, băieții trebuie convinși cumva să nu mai parcheze așa cum vor ei.

Cred că dacă s-ar merge pe drumul acesta atunci s-ar ajunge la rezolvat multe din lucrurile care-s nasoale pe străzile pe care circulăm. Din nefericire știm cu toții cum merg lucrurile. Sumele astea vor ajunge undeva în neant, de tras la răspundere oricum nu avem pe cine, probabil că Nicușor va face din ele ceva gen bărci pe Dâmbovița sau va aduce ratoni cu curul roșu prin Văcărești și asta a fost tot. Și nu este vorba de Nicușor, ăsta e doar cel de acum. Dacă era Firea mergeau la biserici și iepurași de Paște inepți, dacă era Oprescu mergeau la fii’su, că na, avea și Primăria aia nevoie de sediu de la el, dacă erau ceilalți se găseau alte locuri în care să meargă.

Străzile vor fi în curând din ce în ce mai greu de abordat. Accidentele din ce în ce mai multe de vreme ce marcajele și semnele de circulație devin în unele locuri din ce în ce mai puțin vizibile. Ia vedeți cum este să faceți stânga de la Filaret pe Istrati, spre Parcul Carol, să-mi spuneți și mie cum vă încadrați acolo. Și acolo se dă și examenul auto. Sau să veniți de pe Cuțitul de Argint și să faceți stânga tot pe Istrati, de data asta pe sensul către Viilor. Și da, și acolo se dă examen auto, face parte din “gașca” de surprize nesimțite care te pasc dacă pornești cu examenul de la Vulcan.

Vă dați seama, întrebarea din titlu este retorică. Lucrurile vor sta la fel cum stau cu parcările de reședință. 500 lei pe an, ceea ce-i ieftin, că eu plătesc 150 lei pe lună. Și? Nimic. Străzile alea vor arăta la fel. Tot sparte. Tot rupte. Tot urâte. Tot un pericol pentru toți. Și să nu-mi spună cineva că este nevoie de 500 lei pe an pentru întreținerea a două dungi pe trotuar, că nu este. Cum nici de 150 lei pe lună nu este nevoie. Las-o naibii, costă câteva zeci de lei o cutie de vopsea cu care trasezi câteva dungi din alea de parcare.

De aceea este normal ca oamenii să urască să plătească. Pentru că problema nu este că dai banii din buzunar, problema este că te cuprinde disperarea când constați că sumele alea strânse la buget se duc într-o gaură neagră despre care nu știi altceva în afară de faptul că înghite bani. Desigur, din când în când mai pică vreun șmecher care a dorit să iasă din rând și na, se alege cu dosar. Și noi ne bucurăm ca proștii că o să-l condamne (asta dacă-l condamnă) și vom merge înainte în aceleași sau condiții sau, de la an la an, în condiții și mai grele decât cele pe care le cunoaștem deja.

Așa că… neicușorule, puicușorule, se va face ceva din sumele alea strânse din parcări?

Hai, țal, pupat peața Endependenți 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s