Cinci din șase

Există șase lucruri mari și extrem de late care au schimbat muzica de așa natură încât voi să o aveți azi sub toate formele, toate apucăturile și toate deviațiile.

Acele șase lucruri sunt BLUES-ul, ca gen, și The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd și Black Sabbath, ca trupe.

Cinci dintre lucrurile astea de mai sus sunt britanice. Spuneți în p*** mea merci că nu au făcut Brexit de acum multă vreme.

Desigur, se poate discuta pe tema blues-ului, ce a venit din spațiul britanic pe zona asta este absolut extraordinar, dar Delta Mississippi și alte alea rămân de bază, de acolo a pornit. Normal că trebuia să vină cineva să rafineze, mai ales când nu purta în vene durerea.

Eu personal le mulțumesc Stones-ilor că au adus blues-ul aproape de albi, fără ei așa ceva nu exista, fără ei nu-mi intrau unii oameni în birou ca să-mi spună că ăsta este singurul birou unde se mai ascultă ȘI muzică. Fără ei nu existau Stevie Ray Vaughan, Gary Moore sau copia sa ceva mai netalentată din ziua de azi, Joe Bonamassa. Sau Beth Hart, nici ea nu exista fără Stones.

Keith Richards a fost și este Dumnezeu pe tema asta (vezi mai jos piesa/cover legată de Robert Johnson și originalul ei, nu-i așa că-n Stones vă regăsiți?). Hai, am lăsat și ceva britanic clasic, să nu ziceți că nu vreau să vă fac bine 🙂 Clapton, simpaticilor :))

În rest ce să zic, Beatles au arătat cum să faci albume pe care nu seamănă piesele, Zepp cum să duci lucrurile în blues-rock/electric/ballad, Floyd cum să faci progresiv și Sabbath cum să faci doom/heavy/thrash și multe altele. Combinate toate astea…

Așa că fără toți aia cinci britanici de mai sus nu exista nimic din genurile pe care le cunoașteți azi.

Și mai ales fără blues. Că-n toate alea de mai sus avem la bază un singur lucru: blues.

Cu plăcere.

PS – Vă las să ascultați Scarlet Aura și Trooper.

Advertisement

3 thoughts on “Cinci din șase

  1. Ești tu hater și nu zici de Zamfir. Zamfir este ce este Lucescu în football. Descoperitorul, Întâietorul, Tramvaietorul. În rest, da, ca tine.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s