Bon Scott sau Brian Johnson?

Am zis să mai scriu câte ceva despre muzică. Și am ales una dintre întrebările ce mi-au fost puse cel mai des. Am primit-o și cât am fost în presa de profil, și după aceea. Și nu este una la care să răspunzi ușor.

În primul rând pentru că înainte de Brian Johnson îl avem și pe Dave Evans. Adică băiatul cu care au început AC/DC. Nu-i așa că sună bine, are voce, ar fi dat în continuare bine-n trupă?

Ei, asta este. Nu a fost să fie. Este clar că trupa nu și-a dorit să continue cu un vocal care să se înscrie aproape pe aceeași linie cu Bon Scott. Ba mai mult, din anumite alte motive nu a vrut să continue cu Dave Evans, că greu să-l cheme nu era, dar na, făcea băiatul bube prin relații. Și nu poți distruge zenul trupei de dragul unui singur om, mai ales când acolo nu mai era pic de drag.

Așa că… Bon sau Brian?

Well, ecuația este mai simplă decât pare ea la prima vedere. Brian Johnson a fost și este vocalul perfect pentru era AC/DC de după Bon. A fost cel care a venit și a dus trupa mai departe, lucru deloc ușor ținând cont de așteptările și preferințele fanilor. Back in black se poate spune că-i o operă de artă. S-au mai întâmplat lucruri din astea în istorie, unele au mers, altele nu. Cineva trebuia să încerce, altfel trupa dispărea. I-a ieșit. Și de atunci a ajuns ceea ce este azi.

Dar părerea mea este că Bon este tot ce a avut trupa mai bun în materie de vocal, dispunând de o combinație absolut năucitoare de forță, intonație, timbru, suflet și prezență în piesă. Iar diferența se face în blues. Normal, unde altundeva? Hai să vedem, alegem Ride On, nu neapărat bluzan la modul propriu, e mai hard-rock așa, dar toate măsurile necesare sunt acolo.

Și avem Ride On cu Bon Scott:

Și acum să ascultăm Ride On cu Brian Johnson:

Ne-am lămurit?

Nu doar că Brian nu are vocea necesară pentru a cânta ceva ce cere o anume calitate a vocii, dar trupa sună absolut dezacordat cu el, nevoită să distrugă o piesă de altfel excelentă. Nici măcar nu-mi dau seama de ce s-au atins de ea, puteau să se abțină.

Gata, am răspuns la întrebarea asta. Orice ar fi cântat, Bon ar fi cântat mai bine. Pentru că știa să facă asta, nu doar să chițăie cu litere mari, din fundul gâtului.

Bon Scott FTW.

5 thoughts on “Bon Scott sau Brian Johnson?

   1. Se numește magnetism, redneck la redneck trage.
    Să fie clar Bon este peste Brian dar mie nu îmi place de fața lu Bon. Cea mai cea departajare, obiectivă 100%.

    Liked by 1 person

 1. Am tot zis ca imi dau cu parerea, e un subiect fain, de fapt, tinde sa devina o categorie, am vazut ca e ceva nou depre Purple, si era ceva, chiar daca nu la fel, cu Nightwish.
  Referitor la subiect, da, Bon Scott, pentru tenta aia de blues pe care nu au mai recuperat-o niciodata. Da, Brian are niste albume fenomenale cu ei si era omul potrivit la momentul greu din istoria trupei, dar feelingul ala… greu de atins.
  P.S.
  Sa nu faci un episod si despre Queen, stiu ca iti place Rodgers, dar acolo ne certam grav. 🙂
  P.P.S.
  Cu Nightwish, ca am vazut ca au fost multe pareri la diferite postari, pentru mine, cea mai cea voce, nu pentru octave, prezenta scenica sau altele, ci pentru constanta si cumintenia care a facut trupa sa treaca peste gluma numita Anette, ramane Marco. Mai in gluma, mai in serios. Dar si el a plecat.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s