Câte ceva despre whisky: cum îl pronunțăm pe cel scoțian :)

Și am scris whisky pentru că este vorba despre licoarea scoțiană și ea așa se scrie. E o poveste întreagă. Hai s-o scurtăm.

Scoțienii scriu whisky. Irlandezii au scris whiskey considerând că licoarea lor este mai bună decât cea scoțiană și prin urmare dorind să o deosebească pe a lor de a vecinilor, na, au adăugat un e. La ameriani a ajuns whiskey din motive de, ați ghicit, emigranți irlandezi. Mergând mai departe, scotch este tot ce înseamnă whisky scoțian și bourbon este tot ce înseamnă whiskey american. American, adică din porumb, un fel de tot ce poate fi mai prost. Și mai departe, Tennessee whiskey este ceva inventat de Jack Daniel pentru a-și scoate licoarea din zona obișnuitului, pentru a da senzația că, uite nene, noi avem altceva. Nu are. Este un bourbon trecut la final prin ceva cărbune, tot porumb are la bază.

Ca să ne mai distrăm un pic, să spunem că whisky vine din limba galică. Mai precis din uisge beatha sau usquebaugh, care în traducere înseamnă apa vieții (water of life). Prima atestare scrisă a cuvântului vine din 1494 și poate fi găsită în Exchequer Rolls of Scotland. Ca zone de proveniență avem whisky din Highlands, Lowlands, Campbeltown, Islay și Speyside, fiecare cu particularitățile sale. Ca tipuri de whisky avem blended (mizerii gen J&B, VAT69, Ballantine’s, Chivas sau Johnnie Walker), blended malt (gen Johnnie Walker Green Label sau Monkey Shoulder), single grain (gen The Girvan Patent Still Single Grain Scotch Whisky No. 4) și single malt (The Balvenie sau Laphroaig sunt două exemple bune).

Cu plăcere.

Și-acum să trecem la bază, adică la whisky, și să vedem cum se pronunță chestiile alea serioase care merită date pe gât. Mă rog, măcar unele dintre ele.

7 thoughts on “Câte ceva despre whisky: cum îl pronunțăm pe cel scoțian :)

 1. Cică singura băutură ortodoxa românească ar fi țuica. Cică termenul ar fi de aici din ținutul dacilor neînfricați si liberi apărut între două betivaneli lăsate cu ițari urinați.
  Bun așa ai început bine.

  Like

  1. Tradițional, să placă la toată lumea.

   Cât despre licoare, chiar am început să fiu fan serios de treabă scoțiană. Oamenii sunt aplicați, cel puțin pe cele care contează și care sunt și cam cele din videoclipuri. Încă mă mai chinui cu unele denumiri, simt că mi se fracturează limba :))

   Like

  2. Mno, tocmai am comandat un bourbon mai bun ca Jack, adică Peaky Blinder și un single malt de care nu am auzit multe, Loch Lomond. Aștept să văd. Poate le și combin și arunc ceva urme de scorțișoară peste ele, să văd ce iese :))

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s