O floare nu e primăvară, dar e un mormânt frumos

Dragi polițiști,

V-ați dovedit din nou incompetența, dezinteresul, lipsa de empatie și capacitatea de a face legătura cu o realitate în desfășurare. Și desigur, mă refer aici la victimele de la Onești, cele mai proaspete din lungul șir al victimelor produse de siguranța și încrederea care vă ies prin pori.

Atât de proaspete încât parcă-mi vine să sun din nou la biroul de presă și să întreb dacă aveți ceva mortăciuni, așa cum făceam pe vremea când eram acreditat pe structurile voastre. Măcar aș ști din prima răspunsul, de data asta nu ați mai avea cum să păstrați cazurile mai dure, mai importante și mai demne să producă atenție doar pentru jurnaliștii care vă erau vouă mai simpatici.

Vă cunosc de multă vreme. Din nefericire. De când fotografiam șefi de secție cu dosarele în stânga biroului și cu operele lui Cioran în dreapta (nu zâmbiți, m-am asigurat personal că așa ceva nu urma să apară, prin ștergerea pozelor respective imediat ce am urcat în mașina redacției). De când scoteam din pușcărie consumatori de droguri intrați în sevraj, tratați acolo cu aspirină și paracetamol și lăsați să fie bătuți de ceilalți reținuți din celulă, enervați de urletele lor. De când urmăream atent câte un caz semnalat și prin care se dorea transformarea unui consumator în dealer, ca să iasă frumos la rapoartele lunare, trimestriale sau ce mai aveați pe acolo. De când, la prima mea vizită în ghetourile din Zăbrăuți, că doream să fac un reportaj acolo, ați sunat întâi pe cineva de acolo pentru a-l anunța că veniți cu ziaristul și a mai primi încă o dată aprobarea pentru asta.

Din fericire pentru mine vremurile alea au trecut. De vreo 20 de ani, așa. Dar nu v-am uitat vreodată și de-a lungul timpului am constatat că lucrurile merg din ce în ce mai rău.

Cândva a venit și vremea mea să am nevoie de voi. Am făcut asta când dragul meu fost vecin m-a amenințat că mă taie și că pe soție o violează. Puteam să dau două telefoane în cartierul în care am crescut, să chem niște oameni până la mine, unde stăteam, și să rezolv situația în 30 de minute de la amenințările astea. Dar am apelat la voi. După vreo lună jumătate de la plângere am fost sunat și mi s-a spus că autorul nu recunoaște nimic, nu-și aduce aminte să fi declarat așa ceva, dar să știți că nu vor mai fi probleme, ne-au spus că oricum se mută. Mdeah, cu mine nu au mai fost, că s-au mutat. Dar oare cu următorii vecini care vor remarca comportamentul lor și-i vor ruga, ca și mine, să înceteze, oare vor fi la fel de bune? Oare nu vor sfârși și ei amenințați și chemați pe holul blocului să o dea parte-n parte?

Sunteți mari cu cei mici. Și mici cu cei mari. Și-n general am ajuns la concluzia că nu aveți chef să vă faceți treaba. Desigur, nu pot să nu iau în seamă sediile uneori infecte în care lucrați, dotările jenante și insuficiente de care vă folosiți și poate legile care uneori nu vă permit să acționați așa cum ați dori, mă rog, puținii care aveți cu adevărat chef să acționați. Le știu, le știu începând tot de atunci. Însă în general consider că timpul trece și leafa vine, așa este pentru majoritatea celor ce vă îmbrăcați în acea uniformă.

Acum 2 ani de zile am trecut printr-un moment greu al vieții mele. Așa că îndurerat de ceea ce se petrecea cu viața mea am luat bicicleta și, la 1 noaptea, m-am oprit în parc după ce în prealabil cumpărasem și două cutii de bere. 1 noaptea. M-am așezat frumos la o masă, am lăsat bicicleta pe cric, am pus berea pe acea masă, am aprins o țigară și am început să mă gândesc la ce am de făcut ca să-mi mai pot pune viața și familia în ordine. A durat 5 minute până când un polițist a ajuns lângă mine. Am dat buletinul, am primit amendă. Fără scandal, fără nimic. Omul chiar era mirat că recunosc fapta (desigur, nu o și regret) și că sunt de acord să semnez PV-ul. I-am explicat de ce eram acolo și pentru ce, a fost inflexibil. Avea dreptate, eram un infractor. Chiar eu recunosc asta, încălcam legea.

Acum 2 ani a durat 5 minute să fiu amendat că am băut o bere-n parc. La Onești a durat 5 ore ca să lăsați doi oameni să moară. Că erau terorizați de unul cu un cuțit și pricep că și cu o sabie… nu v-a pus întrebări. Nu v-a făcut să apăreți în 5 minute. Nu v-a făcut să acționați cu vigilența și exactitatea cu care ați acționat în cazul meu, un nemernic care bea și el o bere de supărare, fără să deranjeze pe cineva într-un parc gol.

Nu v-a făcut. Nu avea acum. Voi nu sunteți făcuți să vă puneți cu oameni care chiar reprezintă un pericol. Visul meseriei voastre este să amendați din ăștia ca mine sau periculoasele infractoare în vârstă care vând flori și legume/fructe la colț de stradă. Ăla este dușmanul vostru de clasă. Și uite așa trec zeci de ani și ieșiți la pensie.

Și nu vă pasă câte victime lăsați în urmă.

Iată, au mai apărut două. Aveți încă două morminte la care să duceți flori. Sunt cele ale celor doi amărâți de la Onești pe care i-ați băgat în pământ prin “competențele” și căldura voastră sufletească. Nu că sunt primii care au pățit asta. Și garantez că nu vor fi ultimii care vor muri pe mâna voastră, sperând că oamenii legii îi vor ajuta, apăra, proteja.

Așa că a sosit vremea ca de mâine să porniți o acțiune serioasă de amendare a vânzătoarelor de flori și de confiscare a mărfurilor pentru care nu prezintă documente justificative. La competențele pe care văd că ni le arătați aproape săptămânal eu aș spune că mulți alți morți stau să apară și e păcat să vă prindă înmormântările fără flori pe stoc.

Fiți proactivi, mergeți încă de pe acum să le adunați.

Măcar aici să fiți și voi cu un pas înainte. Hai, știu că puteți!

Acțiunea să poarte numele de cod O floare nu e primăvară, dar e un mormânt frumos.

4 thoughts on “O floare nu e primăvară, dar e un mormânt frumos

 1. Dacă au înghețat salariile…
  Acum toată lumea expertă în mardeala își pune întrebări cum ăia nu i-au făcut lu ăla, submission, cum nu au scăzut nivelul și să îl croșeteze la ficat.S-a umplut internetul de războinici. Mai puțin ca panaramele plătite, gras, din banii noștri sunt de competență zero. Și de o ticăloșie lvl 100.
  Chapeau pentru scriere.

  Like

  1. Plus “5 ore și nu au făcut nimic, ei ce bărbați erau”? Well, unii nu fac. Le-aș spune eu cum este să fii atacat cu cuțitul sau șurubelnița și cum să nu știi pe unde să fugi când se trage în tine, dar le spun degeaba, vitejia lor de tastatură va depăși realitatea. Am văzut oameni morți care nu avut reacție când au văzut cuțitul (mă rog, sabia), unul a murit în brațele mele. Nu oricine e Chuck Norris sau măcar un om care să aibă spirit 🙂 Numai specialiști 🙂

   Like

 2. Si eu as fi putut sa imi fac singur dreptate .. .ca vorba aia stau in camp … il gaseau pe imbecil arheologii viitorului. Dar am zis sa fiu corect sa fac plangere la politie ca sa fie saltat un imbecil ce a incercat sa imi arunce casa in aer. De 3 ani tot cerceteaza speta. Noroc ca imbecilul a suferit un soc psihic cand a fost si el chemat sa dea o declaratie … e genul de baronas local care nu concepe ca cineva poate sa ii faca lui asa ceva. So .. problema s-a rezolvat devenind eu mai nebun decat nebunul zonei.
  Politia in afara ca sta cu radaru curat sa pescuiasca soferi ce nu pun pe nimeni in pericol (ca doar pe cei ce fac slalom printre masini nu ii pot opri, ca e complicat, nu le arata radaru clar, trebuie sa il si alerge, si te pomeni ca mai e si ceva baronas local) sau evazionisti dinastia drastici ce vand si ei o leguma din gradina lor … nu prea fac. Ahhh da si daca superi pe cine nu trebe in zona … am vazut ca sunt foarte proactivi si coiosi.

  Like

  1. Exact cum am zis. Mici cu ăia mari și mari cu ăia mici. Și sperând că trece ziua fără probleme, că unii nu au chef de muncă și alții nu cunosc ce au de făcut. Și nici ăștia tineri nu sunt neapărat de soi, deși unii par că au alt suflu 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s