Queen – Hungarian rhapsody (live in Budapest – 1986)

Pe 27 iulie 1986 trupa Queen susținea un concert la Budapesta. O țară comunistă, așa cum eram și noi, aflată în spatele cortinei de fier.

O lună mai târziu, pe 27 august, la București concerta trupa asta:

Despre asta a fost vorba cu acest concert. Recunosc, puteam să-l văd de multă vreme, nu am făcut asta doar pentru a nu mă enerva și mai tare. Un an în care la noi lansau albume Mirabela Dauer, Angela Similea, Alexandru Jula sau apărea Formații rock nr. 9, cu Pro Musica din Timișoara și Accent din Tulcea. An în care la renumitul festival Mamaia cânta Dan Spătaru, o băga pe aia cu De vrei să știi ce înseamnă român/Mergi să te caci sub bradul bătrân. Yup. Sunt tare cinic, doar că așa stau lucrurile.

Așa că a sosit vremea să văd și concertul ăsta. Final de an, ceva whiskey, ceva vin, cei de la Digi care transmiteau nebunia și na, am zis să nu ratez măcar de data asta.

Și în cheia asta am văzut concertul. Un an în care ei erau undeva unde noi nici nu visam că se poate, an în care la Budapesta se cânta rock de mama focului iar la noi probabil că încă erau alergați pletoșii pe stradă. Bine, asta nu s-a schimbat nici acum, nici nu vreți să știți cum se uită unii la părul meu, cum mi se spune încă că eu trebuie să vorbesc după ce mă tund, cum sunt privit de către vecinii mei de rit mai vechi, ca să zic doar atât. Nu mai zic că nici în familia mea nu-s considerat cea mai reușită ființă pe tema asta.

Despre concert? Nu neapărat impecabil, dar fantastic pentru acei ani și pentru o țară din lagărul comunist. Poate nu au avut așa de mare chef să cânte, dar au dat-o bine, Freddie nu mi s-a părut că a scrântit vreo notă, ce să zic, o formație care are capacitatea să se scoată oricând și oricum.

Și aur pentru ochii unui om care pe vremea aia asculta Eric Clapton sub plapumă cu tatăl său, ca să nu se audă, la un casetofon împrumutat de la vecinul de la 7 care era șofer de TIR pe internaționale sau auzea prima oară de Smokie și Scorpions de pe benzile de magnetofon aduse de un prieten de familie pe care-l chema Attila.

Din nou, concertul ăsta mi-a produs din nou o mare scârbă de România. Dar fiind un om care a trecut prin Budapesta aș spune că nu am de ce să fiu rușinat de asta, sentimentele respective sunt perfect îndreptățite.

So… cam asta.

Advertisement

2 thoughts on “Queen – Hungarian rhapsody (live in Budapest – 1986)

 1. Am avut după revoluție destule șanse să punem lucrurile on track.Sa compari Bucureștiul cu Budapesta este ca și cum ai compara o cacastoare turcească, din ăia tradițională pe care o găsești în multe scoli din rural cu o toaletă japoneză.
  Oameni de la care aveam pretenții, unii cocoșati de diplome și titulaturi, mi’au aruncat din alea, ce faci vecine economii, cam gol grătaru. Păi suntem 4 in familie și nu îmi place nici să irosesc mâncarea nici să o reincalzesc. Și nici să îmi crape matu. Da, mă, vecine dar cum să treci anu fără masa plină. Și asta am auzit-o de la unii, mulți, născuți după 89.Sa fie influenta familiei, sa fie doar construcția romanului, ăia de intestin, nu știu.
  Despe concert, nu au avut fomea aia de public, dar oricum stofa de trupa mare s-a văzut.
  Scârba de România ar trebui înlocuită cu scârba de români.

  Like

  1. Da, când am spus scârbă de România la români mă refeream, greșeala mea.

   Despre partea cu grătarul și restul nu am ce să comentez, știu mai totul despre ea. Sunt genul care nu face cumpărături pe o mie de ani, iau strict ce trebuie pentru maximum 2 sau 3zile, sărbătorile nu sunt să bag în mine ca spartul și tot așa. Desigur, când aude lumea se crucește, cum adică nu ai 10 kile de mici în frigider? :))

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s