Metallica – Helping hands (2020/pandemic)

Prima cronică de concert după multă, multă, multă vreme și prima mea cronică de concert de pandemie. Tare ciudate vremuri am ajuns să trăiesc. Dar na, dacă așa vor ele atunci așa vreau și eu, nu am altceva ce să fac.

Trebuie spus de la început că acest concert a fost în primul rând unul de caritate, toate fondurile urmând să se îndrepte către fundația All Within My Hands, fundație patronată chiar de către trupă. Cum ar veni, dai un ban, vezi ceva frumos și faci și-un bine.

Ce-am văzut eu în concertul ăsta?

În primul rând o idee excelentă, aceea de a dialoga pe cât se poate cu cei care au plătit mai mult iar fețele lor au apărut pe monitoarele instalate în studioul trupei. A fost ca și cum trupa ar fi avut fanii aproape, așa cum se întâmplă la fiecare concert, a fost o senzație care ne-a ajutat și pe noi, ceilalți din fotoliu, să considerăm sau simțim că ceea ce vedem este tot ce se poate să fie mai aproape de un concert.

Cât despre concert în sine, monstruos. Indiferent de alte păreri aș spune că Metallica este o trupă absolut monstruoasă, gata să se descurce în orice situație, pregătită să se distreze la fel de bine acustic ca și electric, cu un Hetfield care parcă stă din ce în ce mai bine cu vocea și cun chef de cântat extraordinar ținând cont de situația asta și de anii trecuți în istoria lor.

Nimic nu a fost lăsat la întâmplare în piesele cântate, totul a fost bine dozat și aranjat, nu am văzut nici măcar o singură clipă în care trupa să sufere la vreun capitol.

Am auzit păreri extrem de negative după ce au cântat pe Arena Națională, însă nu le pot lua în seamă. În primul rând pentru că am văzut ce pot face și-n al doilea rând pentru că pe Arena Națională nu ar trebui să se cânte, mizeria aia nu este făcută pentru spectacole, acustica acolo este un fel de labă tristă. Cred că asta a fost prima problemă cu care s-a confruntat publicul de acolo, să te duci pe Arenă e o loterie când vine vorba de concerte, este greu de sperat că ai auzi ceva.

La final am rămas cu imaginea unei trupe care, dacă nu se va petrece ceva care să strice treaba, va domina multă vreme de-acum înainte zona de rock. Pentru că știe să facă asta, pentru că că are experința necesară să facă asta, pentru că dispune de oameni dedicați care încă mai vor să cânte și, desigur, pentru că toate acestea adunate le vor ține fanii aproape.

Excelent concert. Absolut concert.

Ca întotdeauna… să ne auzim cu bine de la următoarea cântare.

4 thoughts on “Metallica – Helping hands (2020/pandemic)

 1. Erau fanii pe teveurile alea ziceai că-s holograme. Metallica inovează, că ne place sau nu ce inovează. Eu am fost neplăcut surprins de Metallica 91 și am fost încântat de Rust în peace. Și acum consider ca Rust a fost și este peste black album. Dar Metallica a fost mereu în pas cu vremurile și uneori înaintea lor
  Magnifica reprezentație.

  Like

  1. Sunt singurii care au avut atitudinea asta în concertele de pandemie, da. Ideea de a aduce fanii acolo și a dialoga cu ei doar la ei a apărut. Nu știu dacă Lars sau Salesforce au avut ideea, eu aș paria pe Salesforce, am lucrat cu ei și pentru ei și știu ce idei au 🙂
   Una peste alta da, au știut și vor ști să se vândă.
   Cât despre Rust… ăla este super-album. Absolut super-album. Iar 91 este un album pentru manelari și hiphop-eri: bo$$, bagă și tu unu’ din bluzurile alea două, să moară dacă te mint :))

   Like

 2. Hai sa-mi dau si eu cu parerea, baba si mitraliera. Ca tot nici nu ascultam metal acum 30 de ani, nici n-am fost la Metallica ultima data, nici la concertul asta nu m-am bagat… :))

  Unu, chit ca per total albumul ala e “eh, okay” din punctul meu de vedere, Unforgiven e o piesa geniala.

  Doi, Metallica au rupt mereu live. Nu i-am mai vazut de la Sonisphere si probabil n-o sa mai calc la un concert de-al lor. Dar motivele mele tin de latura financiara si n-au absolut nimic de-a face cu prestatia lor live. Ei au fost trupa care m-au facut sa vreau sa merg si eu la concerte. Pur si simplu pentru ca acum 15 ani, erau singura trupa pentru care am gasit zeci de concerte pe internet. Si i-am tot urmarit de atunci asa. Acum e simplu, YouTube! In fine, ce vreau sa spun e… tot respectul pentru ce fac live.

  Trei. Nu stiu ce sa zic de ideea de a aduce fanii aproape. Si spun asta din perspectiva cuiva care a platit bilete VIP la concerte, fie pentru ca in situatia respectiva chiar merita din punct de vedere financiar, fie pentru ca pur si simplu am vrut sa sustin trupa. La capitolul asta cel mai mult mi-a placut ideea Insomnium, o ora in plus de muzica.

  Patru. Nu stiu ce sa zic nici de ideea de live streaming in general. Insomium in mai a fost o experienta extraordinara pentru mine. Dar apoi au fost Wacken World Wide, al doilea live stream Insomnium, Dark Tranquillity acum zece zile… Si sincer, nu am ce sa le reprosez trupelor, dar… cumva, nimic nu m-a mai prins. It’s not them, it’s me…

  Like

  1. Crede-mă, stăteam la 12, 1 noaptea sau cât naiba era și-mi venea să plâng. Mă uitam acolo, înțelegeam că mai mult de atât nu se poate și aproape că nu doream să accept asta. Cât despre partea cu fanii pe acele ecrane, well, a fost ca un bilet VIP: biletul simplu costa 15 euro, cel care-ți permitea să ajungi și pe ecranele din jurul lor și să ai șansa de a vorbi cu ei era 95 euro. Ceea ce am considerat că era cam mult pentru mine la ora aia, mai am nevoie de bani și pentru altele.
   Ce să fac, văd și eu ce pot… că altceva nu am de văzut. Următorul cred că este Trans-Siberian Orchestra de pe 18 decembrie, în formula comună cu trupele de concert de pe ambele coaste ale Americii. Nu știu ce va ieși, sunt doar sigur că au pus ei ceva la cale ca să fie bine, ăla e un monstru de formație 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s