Ce trebuie să ne sperie…

Subiectul zilei este reprezentat, desigur, de atitudinea posesorului de retard cu patrafir de la Constanța. Încă de dimineață, de la prima cafea, am constatat că posturile de radio se miră ca proastele de ceea ce a putut emana evlaviosul băștinaș de la malul mării, de parcă acum am descoperi că asta este în general atitudinea Bisericii și că între ea ca instituție și credința ca mod de viață este o groapă care este regulat umplută cu noroi chiar de către cei care ar trebui de fapt să păzească la curățenia acestei legături.

Prin 2007 lucram într-o agenție de publicitate. La fiecare început de an era chemat acolo un sobor de inutili din ăștia pentru a face slujba de sfințire. Urcau pe la fiecare etaj, behăiau ce aveau de behăit, ne udau cu măturica aia îmbibată-n apă (într-unul din ani am fost nevoiți să sărim și să oprim cretinii să ne inunde serverele) în prezența șefului suprem al agenției care dădea și el ochii peste cap și se lăsa cuprins de festivul moment, intra dumnezeirea în el ca și cuțitul în unt.

Am auzit atunci fraze ca binecuvântează, Doamne, această întreprindere, că na, atâta știau și ei, că suntem întreprindere, producem șaibe și piulițe. La final, mulțumiți de dezastrul acvatic care se citea pe hainele noastre, plecau spunând scurt și răspicat: pentru cine dorește sfințirea mașinii, miercuri în față la Biserică, 30 de lei de persoană. Și da, aveau clienți și pentru asta.

Apoi a venit momentul Colectiv. Ăla când stimații domni au conchis că nu ei trebuie să vină să facă slujbă acolo unde se petrecuse nenorocirea, ci enoriașii trebuie să ajungă la ei. Fiecare de pe unde poate, unii din coma în care se aflau pe patul de spital, alții din drum spre o țară care să-i ajute să scape, alții chiar din mormânt. Nu se deranjează ei să vină la oameni, ce-i prostia asta, cine le-a spus lor că Biserica este pentru oameni! Paștele lor de sataniști…

Nu înțeleg de ce ne miră toate astea acum. Bine, într-un anume sens înțeleg, presa este la un asemenea nivel încât ar fi capabilă să-l creadă și pe Cristoiu dacă ar mai găsi ceva găini care fată pui vii. Ba ar pune botul și la un Caritas/FNI sau orice altceva de gen, de data asta din prostie, că data trecută unii au făcut-o din interes. De ceilalți nici nu trebuie să mai zic ceva, când a patra putere în stat este la nivelul clasei a opta primare nu trebuie să te mai supere faptul că Gheorghe din Vaslui sau Vasile din Constanța consideră că-i ia cineva credința dacă nu se duce să-i behăie Teodosie ceva din hiturile Billboard.

Și bineînțeles, ca de fiecare dată, toată această discuție acoperă ceea ce este cu adevărat important și lucrul care de fapt trebuie cu adevărat să ne sperie. Pentru că nu Teodosie este problema și pe mine nu el mă sperie. Ar putea poate să-i sperie pe doctorii de profil deși cred că au văzut și ei destule la viața lor.

Ceea ce trebuie să ne sperie este că în anul 2020 o majoritate a populației unui stat european consideră că în continuare este determinată de a ajunge la o peșteră. Nu la teatru, nu la film, nu la o bibliotecă, nu la un concert. După 2.000 și ceva de ani pe meleagurile astea românii vor să ajungă tot la o peșteră.

Și repet, asta trebuie doar să ne sperie.

De mirat și revoltat nu trebuie să ne mire sau să ne revolte, avem social-media, comentariile de acolo ne arată de multă vreme de unde postează oamenii.

Iar cel mai grav este că din nefericire nu se mulțumesc doar cu asta și se decid să iasă de acolo în fiecare zi…

Advertisement

11 thoughts on “Ce trebuie să ne sperie…

 1. Stai să vezi la anul. Ca agricultor am rămas siderat de clipul fermieristic a lu Cioloș. Cum discuia el înainte de arat. A rupt ogoru’. Și parcă a fost comisar pe agricultura, ceva.

  Like

  1. Am văzut chestia aia. Mă uitam probabil la fel de siderat ca tine chiar dacă eu nu sunt agricultor. N-am înțeles nici acum logica și rostul, dar nu mă bat eu cu departamentele lor de imagine. Acum, tocmai acum, am mai dat de unul din zona aia politică. I-a spus cineva că înainte de alegeri apăruse un banner în care Nicușor Dan promitea apă caldă din ziua în care câștigă primăria. Stimatul domn a spus că știe de asta, banner-ul ăla a apărut dintr-o glumă, e bine că a prins ca oameni și e bine și că s-a mințit: important este ce faci după aia cu victoria, nu cum este ea obținută.
   Lol. Mor aici.

   Like

   1. Cum, man, zici de rău de usr? Acești nouvo tătuci? Patezi salvatorii. Dacă arăți cât de dobitoci sunt ori ești pesedist, ori penelist, ori pur și simplu prost. Îmi este cam scârbă.

    Like

   2. Mdeah, e ca un fel de sectă. Am și eu vreo două lighioane la lucru care s-au supărat că nu-s pinguin și nu aplaud nimic fără să mă gândesc. Aproape că nu-mi mai vorbesc, am trădat sfintele idealuri ale pluserismului :))

    Like

 2. Eu îmi doresc să aibă usr majoritatea. Și atunci să vedem. Uite eu nu’s pesedist dar în Buzău l’am votat pe Toma. Pt al doilea mandat. Nu a contat că îl cunosc personal cu mult înainte să fie primar. Dar a asfaltat ca posedatul.Avem numai Volvo hibride ca autoboze. Parcurile arata impecabil. Omul a mișcat bine. Avea mulți bani înainte să intre în politica și a întrat în politica ca să fie și el amintit. A întrat în similarul Radetului și practic l a pus pe butuci. Avea o secretara 7000 lei net. Și regia era full de datorii.
  Și am usere klanisti care mi-au bătut obrazul că am votat un pesedist. Pai dacă a făcut. Da dar este pesedist. Trepanati.

  Like

  1. Pe mine m-a lăsat mereu rece cine este ăla care face, adică de la cel partid vine el. Ești de la UDMR și faci treabă? Perfect, stai pe aici, avem nevoie. Ești de la PRM și faci treabă? Perfect, stai pe aici, avem nevoie. E una dintre marile noastre probleme, aceea de a vota culoarea și partidul, nu omul. Că vorba aia, nu l-ar pune nici mama dracului pe Orban în fruntea Guvernului dacă ar fi să candideze pe persoană fizică. Sau pe alți zeci, sute, mii.
   Dar na, la noi e cu locul de unde vine. Nu e bun dacă nu-i de la formațiunea potrivită. Uite așa ne-am trezit cu Băsescu președinte, Ciorbea și Ponta premier și alte anomalii din astea.

   Like

 3. Spune-mi te rog că mă ard în gură cu Vasilescu că gafa lui Cioloș nu reprezinta nimic. Cioloș care a fost comisar european pe agricultura și nu știe ordinea a trei operațiuni de baza. Într-o țară cu cea mai mare suprafață agricola din zona, în afara Ucrainei. Știi care ce valoare are programul pentru agricultura? Zero. La fel de bun ca și la ăilalți.
  Deja îmi iau mumu de la sectanții blogului. 🤣🤣

  Like

  1. Cioloș mi s-a părut mereu o nulitate. A ajuns premier pe baza unei drame, n-au găsit ăia ceva mai bun în clipa aia. Altfel probabil că nici azi nu știa lumea foarte bine cine este. Dar vorbește calm, încet și lumea ia asta ca pe faptul că ar ști ce spune. Am mai mare încredere în câinele vecinului decât în nenea Dacian 🙂

   Like

 4. Mi-am adus aminte, când cel mic era în a 3 – a, la o ședință s-a pus problema să luăm biblii pt copii. Am fost singurul din minim 100 de capete, unii cu studii super – superioare, nu rednec ca mine, care a spus că mai bine ar fi să luăm cartea aia scoasa de National Geographic pt copii, cu flora, fauna din Ro, chestii de educație civică, igiena. Noroc ca’s pe fizic că mă linșau sectanții. Au luat biblii. Să fie.

  Like

  1. Este unul dintre lucrurile pentru care sunt fericit că nu am vrut și nu vreau copii. Cred că aveam destule înfruntări de dus, mai ales că la mine au toți senzația că pot fi depășit ușor (57kg, 166cm). Mno, nu e chiar așa, dar tot ar fi încercat, talibanii ăștia ortodocși nu-s deloc simpatici.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s