Despre Billa, Viena, atentate, presă, responsabilitate

Poate că știți deja câte ceva despre asta: grupul Billa a decis retragerea reclamelor din tabloidele care au publicat imagini cu un terorist împușcând oameni în timpul atentatelor care au avut loc la Viena.

Știrea aici.

La prima vedere știrea pare logică: te scoți afară din mizerie. Iei o decizie care poate părea un început împotriva a ceea ce a ajuns mass-media în ziua de azi. Te opui tabloidizării și aducerii informației în zona de gunoi. Billa pare de lăudat, uite ce coaie au, bine că mai face cine așa ceva în ziua de azi. Nu fiți ca Antenele, fiți ca Billa!

La a doua vedere lucrurile nu stau așa de simplu. Și ca fost om care a slujit presa eu îmi pun niște întrebări. Fac un exercițiu, îmi folosește să văd cum mai stau.

În primul rând constat că șochează imaginile. Așa scrie în rândurile alea, s-au primit multe plângeri pe baza faptului că se difuzează și publică imagini șocante. Atenție, nu i-au șocat atentatele, morții, modalitatea de ucidere, faptul că atentatele au fost comise în numele unei religii a păcii, ceea ce a șocat a fost difuzarea acelor imagini. Mi se pare profund greșită abordarea asta. Dar ea naște următoarea întrebare.

Sunt aceste imagini o informație? Nu contează că este relevantă sau nu, sunt ele o informație? Da, sunt. Despre ce este informația asta? Despre religia păcii, direct și la modul clar, despre nimic altceva. Despre cum acționează unii în numele ei, despre ce produc unii în numele ei, despre ce rămâne uneori în urma ei.

Am stabilit că este o informație, hai să mergem mai departe.

Este o asemenea informație de natură să poată fi extinsă la toți cei a căror credință este de rit islamic? NU, clar NU. Este această informație una de natură să aducă daune morale victimelor și urmașilor lor, să prezinte victimele respective într-o postură care să le încalce dreptul la demnitate și intimitate? DA, clar DA. Este o asemenea informație necesară consumatorilor de informație? NU și DA. NU pentru că oferă mizerie în cea mai animalică și deviantă formă a ei, DA pentru că prezintă o realitate, măcar realitatea unora. Am stabilit deja mai sus că nu poți spune că toți cei de credință islamică sunt teroriști cum nu poți spune nici că orice țigan este hoț sau face parte dintr-un clan infracțional. Generalizarea este una dintre cele mai mari probleme cu care are de-a face mass-media de azi.

Am ajuns aici. Ce faci, publici informația? Publici imaginile?

Nu știu. Dar am să vă spun ce aș fi ales eu și de ce.

Aș fi ales să nu le public. Și motivația ar fi fost una singură.

Reclama. Publicitatea. Continuitatea. Astea trebuie întrerupte.

Câtă vreme presa va sări și va mânca treburile astea pe pâine, ele vor continua să existe. Nu faceți tâmpenia să credeți că băieții care-i instruiesc pe ăștia nu știu despre ce este vorba. Știu foarte bine. Lumea occidentală este speriată de așa ceva. Câtă vreme porcăriile astea se vor petrece și vor lua prima pagină a ziarelor, ei, vor exista negocieri. Vor exista modificările lumii noastre nu în numele toleranței și incluziunii, ci în numele fricii. Frica de faptul că mâine unul dintre noi putem fi noua victimă. Așa merg înainte lucrurile acestea: Hai să le dăm câte ceva și poate ne vor lăsa în pace. Nope. Tocmai pentru că știu ce să folosească pentru a impune, nu pentru a discuta.

Puneți ban pe informațiile astea. Definitiv. Vor mai fi 10, 20, poate 50 de atentate. Nimeni nu va scrie nimic despre ele. Nimeni nu le va mai lua în seamă. Morții se îngroapă tăcut. Fără funeralii naționale. Fără circ ca-n cazul Charlie Hebdo. Fără orice altceva din ce facem acum. După alea 10, 20 sau 50 de atentate băieții vor pricepe că asta nu le mai aduce nimic. Că nu mai pot pune presiune pe noi cu așa ceva. Că asta nu ne mai sperie. Că altceva nu prea mai au ce să găsească. Și abia atunci se va putea discuta de negociere, incluziune, toleranță. În clipa când se vor așeza la masă la fel de egali ca și ceilalți, ăia care nu comit asemenea fapte abominabile.

Cred că presa israeliană acționează cam așa sau așa acționa. Nu face nimeni circ. Nu se îngroapă nimeni cu tam-tam. Nu se dau numele atentatorilor. Nu se specifică nimic despre credința în numele căreia au acționat. Nu zic că nu sunt atentate acolo, la naiba, vorbim de Israel. Dar spuneți-mi ce știți sau pe cine știți că a făcut ceva acolo. Veștile de genul ăsta vin mai ales din Europa. Pentru că Europa, mai ales aia aflată sub influența UE, este atât de idioată încât le face jocul. Pentru că Europa sub UE a ajuns de o prostie care întrece orice poate fi imaginabil în materie de prostie.

Un islamist a decapitat un om într-o biserică, strigând Allahu Akbar. Titlu. Schimbă cu O persoană a decapitat o altă persoană într-o biserică, suspectul a fost arestat/împușcat, ordinea a fost restabilită. Câștig fix 0.

Acesta ar fi motivul pentru care NU aș fi publicat așa ceva. Nu publicăm, nu există. Nu există, nu există nici ei. Nu există nici ei, va dispărea acel lucru prin care ne arată că există. Și altceva mai mult de-atât nu au ce să facă. Bun, din clipa aia așteptăm imamii, ayatolahii și orice alt tip de viețuitoare de gen la discuții. Ca să le punem cu adevărat la punct. Lucrurile, de ele zic.

Să nu vă închipuiți că Billa s-a gândit măcar o singură clipă la așa ceva. Nope. E un PR stunt jalnic care nu tratează nici măcar rezultatul, de cauză nici nu mai vorbim. Uite-i pe păstrătorii valorilor jurnalistice cum au decis ei să se opună… stai, LOL, marș! Ce au făcut a fost să susțină nu anularea informațională a unor asemenea gesturi reprobabile, ci anularea lor imagistică. Boss, să moară Jamaika și Suzuki, băieții ăia te decapitează-n biserică, știm, dar e nașpa să dai imagini! Bine că e bine să se petreacă asemenea lucruri…

Abia ăla care ar începe să facă așa ceva ar deveni erou.

Billa? Billa vrea să vândă, terminați cu prostiile…

2 thoughts on “Despre Billa, Viena, atentate, presă, responsabilitate

 1. Retragerea ăstora, în felul ăsta, este la fel de eficienta ca si boicotarea produselor poloneze pentru mizeria aia cu votarea legii anti avort.
  Nu discuți despre ăia de fac atentate, nu discuți cu ăia care le fac. Nu promovezi, nu negociezi. Și rupi lanțul.
  Noi nu învațăm nici o lecție, israelianii au făcut-o și aplica ce au învățat.

  Like

  1. Cam așa ceva. E singura variantă prin care poți opri ca lucrurile astea să se petreacă. Tăcere, nu negociezi, nu există, la revedere, la gară cu voi. Să-i văd după aia dacă mai au motiv să facă ceea ce fac. Vorba aia, dispare logica.
   Cât despre Billa, da, mare gest au făcut, LOL, niște adevărați luptători pentru umanitate.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s