Poveste cu rromânism

Teoretic trebuia să scriu asta pe Facebook. M-am gândit că totuși trebuie lăsată aici, la îndemână, unde știu că dau repede de ea când este nevoie. Este o poveste despre ceva ce definește nația asta, o poveste despre faptul că orice s-ar întâmpla și oricine ar veni să încerce să ne schimbe, ei, va fi inutil.

Aseară a constatat doamna că ne-au inundat din nou vecinii de la 10. Zic din nou pentru că este a patra oară în vreo 2 ani. De data asta am scăpat ieftin, nu mai curgea apa în șiroaie pe bec, dar a fost suficient cât să lase urme pe zugrăveala de anul trecut. Am tot mers la ei de-a lungul timpului, inutil, se pare că vorbim degeaba. Mă rog, deocamdată vorbim.

Teoretic acel apartament este gol de vreo 2 ani. De când a murit baba și au scos totul din el iar gândacii au migrat în perioada aia în toate apartamentele de pe două etaje (de așa natură încât vânzările de Baygon la Mega-ul de peste drum au cunoscut creșteri spectaculoase pentru vreo 2 luni iar vecinul lor direct de la 10 a cedat nervos și a decis să vândă deși nu cumpărase chiar de multă vreme în blocul ăsta), apartamentul este gol. Se ocupă de el, mă rog, un fel de a spune, o verișoară a babei care a lăsat cheia apartamentului unui alt vecin de la etajul 10 în caz că este necesar să se intervină cumva în el. Apartamentul este gol, nu are instalate nici apometrele de rigoare (cele noi, schimbate în vară), deci nu se contorizează nimic pe el, nu curge apa, nu se consumă gaz, nu fuge curentul. Teoretic.

Teoretic pentru că de câteva ori, și nu puține, la ore de după 12 noaptea, am auzit apa curgând extrem de tare, ca și cum cineva ar face baie la modul prelungit. Și ține așa 10-20 minute, cu presiune mare, după care se oprește și totul revine la normal. Desigur, până ieri mi-am spus că na, o mai sta cineva acolo, nu știam toată amănuntele și că de fapt nimeni nu-l locuiește.

Bun. Urcă doamna mea la 10, eu la chestii din astea iau rapid foc. Nu răspunde nimeni. Sunăm administratorul. Ne spune că nu stă nimeni acolo, de fapt. Îi comunicăm treaba cu apa noaptea. Administratorul vine până la noi, vede despre ce este vorba, spune imediat că problema este sifonul celor de sus. Asta intuiam și eu cumva de la prima inundație, se pare că deși au spus că fac ceva nu au făcut nimic și uite că am ajuns la a patra. Administratorul se duce la moșul care ține cheile apartamentului. Ne sună apoi și ne spune că în baie părea că este umblat, că apa curgea pe jos din țevile aferente și că erau întinse pe acolo și ceva prosoape. Și că l-a luat pe sus pe stimatul nene cu chei, cerând să afle ce se petrece acolo. Și că ăla a dat din colț în colț.

Mno, știți care-i ideea în clipa de față referitor la ceea ce se petrece?

Poate nu vă așteptați la asta, trageți un pic de aer în piept.

Varianta este că moșul care are cheile apartamentului se duce noaptea să facă baie acolo pentru că na, consumul de apă nu este contorizat, prin urmare el evită să plătească mai mult la factura de apă nefăcând baie la el în casă.

I shit you not. Mi-a picat fața când am auzit. Eram înlemnit. Că apartamentului i se va pune un 10mc de apă caldă la răboj nici nu mai contează. Nu mai spală nimic, ca să zic așa…

Ca ăsta mai sunt pe aici. E plin de ei, Vecina mea care se încălzește cu gaze și lasă ușa de la apartament deschisă, să fie cald și pe hol când duce gunoiul. Gaze pe care le plătim toți, că suntem contorizați la comun și nu este singura care face așa. Vecina mea care face mâncare cu ușa deschisă, să pută pe tot holul a vinete, ca la restaurant. Vecinul meu care stă pe banca din fața scării, se scobește în nas, face biluțe și le aruncă pe jos, na, trebuie să luăm și noi ceva pe talpă când trecem pe-acolo. Și tot așa.

Și nu. Nu vă așteptați ca rezolvarea să fie clipa când generația ăstuia și cealaltă de după ea vor dispărea. Nici pe departe. Oamenii ca ăsta, abjecți și lipsiți de empatie, în esență niște ciorditori mai mici, au crescut copii, nepoți etc. Generațiile provenite din animale ca ăsta sunt tarate toate, au crescut în același spirit al micii șmecherii românești. Furi cât de puțin, dar furi. Păcălești câte un pic, dar neapărat păcălești. Și tot așa. Și din nefericire ăștia sunt majoritari și asta le este mentalitatea. Nici mama-mamelor civilizației nu ne salvează.

Cam asta am avut de zis. Ca să nu cumva să vă faceți vreo speranță, nu de alta. Rromânismul este aici și vă asigur că nu se va preda în veci.

El nu este al nostru, nici al urmașilor noștri, ci al urmașilor urmașilor noștri.

Și știți cum este, dacă voi nu-l vreți, el vă vrea…

6 thoughts on “Poveste cu rromânism

 1. Sunt pline parcurile de neni și neni, middle age sau above care se cocoseaza cu peturi de 5 umplute la cismelele din parc.
  Din ăia care aveau robinet pe coloana din ghena până în apometre.
  Care întorceau apometrele să le dea înapoi.
  Să nu fii mândru că ești dac și get?

  Like

  1. Este înduioșătoare speranța unora, chiar de vârsta mea, că o sa fie mai bine, că generațiile viitoare o să.. pitong. Generațiile defecte și-au crescut urmașii defecți.
   Fanarul nu a plecat niciodată, a prosperat aici. Lăsați orice vis voi care trăiți aici.

   Like

   1. Aia spun mereu. Din nefericire nu pare că ar pricepe cineva ce spun. Problema nu este la o generație sau două. Problema este la toate generațiile din lanț și la toți cei influențați de ele.

    Like

   2. Eu îmi cresc copiii altfel, occidental. O alta za dintr-un lanț de vicii. Dar pe lângă ai mei sunt cel puțin zece fanarioți care își cultiva întreg Stambulul în odraslele. În chestii din astea ca și în războaie, cantitatea contează. Eu sunt etichetat drept heiter, pesimist nemernic.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s