Asta da societate, asta da logică…

Am fost ieri prin Auchan, trebuia să-mi pun o folie pe telefon și știu din surse sigure că nu am reușit vreodată să fac asta singur. În fața mea cinci persoane din aceeași gașcă, patru adulți și o puștoaică, plus un puști aflat pe scaun în frizeria de vizavi.

Una dintre cele patru persoane adulte nu purta mască. M-a văzut că m-am dat în spate la o distanță mai mare de 2,5 metri de el și a strâmbat din nas. Asta-n timp ce cei doi copilași aflați cu ei aveau mască. Probabil că pricepuseră cumva mai bine situația decât maturul care, nu-i așa, trebuia să le ghideze pașii în viață prin înțelepciunea și pregătirea sa.

Cât am așteptat (și am așteptat ceva, erau genul de persoane care habar nu au despre ce vorbesc dar cer amănunte cu aerul ăla superior de dac pur care le știe el pe toate, scrie la Vatican), am văzut alte trei sau patru persoane care au trecut pe lângă mine fără mască. Veneau de la cumpărături, dacă judec după plasele din mâini.

În timpul ăsta Europa se apucă de închis chestii și de restrâns lucruri pentru că na, situația e cotoioasă și prezintă diferite umflături în funcție de fiecare zonă.

Aș ține fără probleme cu coronavirusu’ dacă aș ști că alege pe cine trebuie. Numai că nu este așa. Mi-a ales prietenii, a ales și dintre prietenii prietenilor și știu că mâine poate lovi și mai aproape de mine. Și nu-mi prea vine să fac asta. Dar pe cuvânt, nația asta de imbecili o merită. Ar merita-o. Când o să apară un virus care lucrează pe bază de IQ, ei, eu sunt primul care-i dau telefon să stau cu el la o bere și să-i mulțumesc.

Și situațiile de genul acesta devin din ce în ce mai multe. În magazine se ia temperatura la mișto, prin sondaj. Mie aproape că nici nu mi-o mai iau pentru că mă cunosc, eu sunt de fapt ăla care la fiecare intrare la Mega cer să fiu termometrizat. Masca se poartă la intrarea în magazin, apoi este scoasă când se ajunge între rafturi. Dacă deschizi gura te alegi cu un scandal și credeți-mă, nu am nici o problemă să-i pun unuia coșul în cap și să sar cu picioarele pe el până-i stric arcurile, doar că am obosit să fac asta și nu asta ar trebui să facă un om la vârsta mea, om care are familie și alte treburi pe cap. Și din nefericire animalele astea nu pot fi disciplinate cu vorba bună, singurul lucru de care ascultă cei doi neuroni stingheri pe care-i au este de una peste bot, la modul serios și aplicat. Așa, să nu mai mestece fără dureri câteva zile.

Nu că suntem pe cont propriu, am trecut deja de momentul ăsta. Suntem de fapt mai singuri ca niciodată. Și aici, pe aceste meleaguri carpato-danubiano-pontice, suntem la nivelul la care spurcăm Jandarmeria pentru că a scos din metrou prin toate mijloacele avute la îndemână niște personaje despre care știu foarte bine ce amenințare pot reprezenta pentru cetățenii normali. Am fost bătut eu însumi de câteva ori din cauza lor, ieșea Bogdan din peluza pentru care avusese bani de-un bilet și nimerea în culoarul de pulăneală amenajat de jandarmi pentru băieții veseli care se crezuseră prea șmecheri. Nu știți ce este culoarul ăla? Ei bine, vă doresc să nu aflați.

Numai că la noi șmecheria e la rang de artă și trișarea regulilor e politică socială. Săracii oameni, i-au bătut jandarmii, nu făceau decât scandal, se luaseră și ei la ceartă, nu s-au jignit, unii au spus că sunt oligofreni, alții că sunt zdrențe, dar nu s-au insultat. Nici normalitatea n-au insultat-o. Nope. Hai sictir…

O nație de bombardieri. Cu aripi de hârtie, cu elice care funcționează la jumătate de capacitate, având în loc de muniție ceva mititei și ceafă de porc. Dar bombardieri.

Mno, cam asta este. Eu vă urez sănătate. Că va fi nevoie. Cred c-ați văzut, oricum nu ne pasă de a noastră, românii au început să spere că moare Trump. Asta este important pentru ei, să moară Trump. Să dorească moartea unui om aflat la o depărtare de câteva mii de kilometri ca distanță și de câteva secole bune ca civilizație.

Asta da societate, asta da logică…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s