Pe buzele cuiva

Scandalul este în toi. Gheorghe Hagi nu a fost invitat la tragerea la sorți a grupelor campionatului european de anul viitor. Ce știm până acum? Nimic clar, dar aproape totul. De la FRF se spune că a fost o greșeală regretabilă. Turcii scriu în ziarele lor că la mijloc este cearta dintre fostul fotbalist și actualul președinte al federației. Ceartă care l-ar fi pus pe Răzvan Burleanu în situația de a-i arăta lui Gheorghe Hagi că na, ciocu’ mic, acum el e la putere.

Orice om sănătos la cap va trage o linie lungă în clipa când este pus să noteze pe hârtie realizările actualului președinte al federației. Nu, nici măcar calificarea echipei de tineret nu o rețin în sarcina sa. Este vorba doar de un noroc, de o generație un pic mai decentă de tineri care a crescut pe unde a putut și cum s-a putut, că doar nu știți de vreun centru de excelență al federației, unul care să aibă-n atenție generația de mâine. Și desigur, de un antrenor aparte, din zona jucătorilor care au lăsat, la modul serios, sânge pe teren.

Că Burleanu i-a arătat el lui Hagi ce și cum, asta nici nu mai contează. Ne este clar, este un război mic dus de un om care se crede mare. Un om de la care nu am auzit vreodată altceva decât trebuie să ne consultămtrebuie să analizămtrebuie să vedemtrebuie să schimbăm. Vorbe-n vânt, este adevărat, frumos aranjate în frază, cu o gramatică bună. Niciodată nu s-a știut însă cine trebuie, ce trebuie să facă, mai precis și, mai ales, când trebuie să facă asta. Am rămas doar cu trebuie. Și trebuie să recunoaștem, chiar trebuie. Cam atât a făcut Burleanu.

Să-l scoți pe Hagi din povestea actuală este, din punctul meu de vedere, același lucru cu a truca istoria. Fotbalul nostru este indisolubil legat de Hagi. Nervos cum este el, supărat pe toată lumea, uneori agramat, cu declarațiile care te fac să zâmbești, dar a doua zi devin realitate, Hagi este istorie. Unii spun că Dobrin ar fi putut fi mai mult decât el dacă. Alții spun că Mutu ar fi putut fi mai mult decât el dacă. Eu mi-aduc aminte de o declarație a lui Ion Țiriac, una de pe vremea în care acesta era încă pe teren, alături de frumosul nebun al tenisului românesc: Domnul DACĂ te părăsește când ți-e lumea mai dragă. Cred că a fost dată după ce România a învins Spania în deplasare iar Țiriac a auzit de la un jurnalist că soarta meciului ar fi fost alta DACĂ ar fi jucat Manuel Santana. Țiriac avea dreptate. Pe Dobrin și Mutu acel dacă i-a părăsit, indiferent dacă asta s-a întâmplat cu sau fără voia lor. Pe Hagi nu. Hagi a devenit istoria noastră, mai ales fotbalistică, aia puțină pe care o avem când vorbim de ceva glorie. Iar să-l elimini din ea nu te face altceva decât un politruc mărunt care, în birourile de cenzură ale federației, mustăcește fericit pentru că poate să-i arate scriitorului că manuscrisul său nu este atât de apreciat. Și ce manuscris are Hagi când vine vorba de fotbal…

Acum mulți ani de zile, o echipă a unei televiziuni a mers în Olanda, la Amsterdam. Echipă care și-a dorit să intre într-un muzeu al sexului, pentru a face un reportaj. Normal, cerberul de la poartă avea și el întrebările sale înainte de a le permite accesul. Printre altele dorea să afle de unde vin oamenii ăștia. Auzind de România ochii i s-au luminat. Le-a spus jurnaliștilor că are și el prieteni români, chiar foarte buni și că aceștia l-au învățat și pe el câte ceva despre România. Dorind să arate asta, a rostit într-o viteză amețitoare și cu accentul așteptat cuvintele HagiNăstaseNadia, sugi pula. Jurnalista cu microfonul a izbucnit în râs. Era la un muzeu al sexului și o chema Laura Andreșan, era pregătită pentru așa ceva.

Interzicându-i lui Hagi accesul la o asemenea ceremonie, Burleanu arată nu doar cât de mult îi pasă de fotbal, ci și cât de mult îi pasă de istorie. Cum se ocupă de fotbal și n-are treabă cu Năstase și Nadia, Burleanu a ales din tirada olandezului de atunci doar ultima sintagmă pe care o cunoștea. Așa crede el că merge istoria.

Probabil că așa crede el că va reuși să rămână pe buzele cuiva…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s