Câteva considerații despre 10/24 noiembrie 2019

Klaus Iohannis. Viorica Dăncilă. Dan Barna.

Mircea Diaconu.

Theodor Paleologu. Kelemen Hunor.

Ramona Ioana Bruynssels. Cătălin Ivan. Alexandru Cumpănașu. Viorel Cataramă. Bogdan Stanoevici. John Ion Banu. Ninel Peia. Sebastian-Constantin Popescu.

De ce i-am scris așa? Gata, explic.

Primii trei sunt cei care au șanse reale să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Următorul este un candidat care, ne place sau nu, poate produce mici surprize, asta însemnând inclusiv clasarea sa pe locul al treilea sau al patrulea în primul tur. Desigur, clasarea asta ar spune multe despre români și România, dar nu e cazul să mă ocup de așa ceva aici. O să zic doar că o nație de țărani proști nu se va putea abține să nu voteze un netalentat care a jucat mereu prost roluri de țărani proști.

Următorii doi sunt candidații intelectuali, cu materia cenușie la ei, singurii doi din cursa asta, singurii care nu s-au dus la școală doar pentru a avea de unde să se întoarcă. Teoretic, pentru un om care apreciază intelectul, ei ar fi singurii doi candidați dintre care ar putea alege în primul tur, chiar dacă aceștia nu au nici o șansă să treacă în turul 2. Ar fi singura alegere morală pe care o pot face.

Restul este pleava vânturată, nimenii, în frunte cu minunea aia de Ramona Ioana/Tu ești campioana, tanti care vine de la partidul înființat de Voiculescu și condus acum de Piedone. Aha, acel Piedone.

Să vedem acum care-i treaba cu președintele ăsta al României:

Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Bun. Uitați-vă din nou la numele de mai sus. Uitați-vă cu atenție. Amintiți-vă cu atenție de fiecare dintre ei. Pe care-l vedeți făcut pentru rolul de mai sus? Este greu, nu? Este greu mai ales pentru că primii trei sunt niște alegeri nu proaste, ci aproape groaznice. Pentru că Iohannis, Dăncilă și Barna par de data asta răul cel mai mare pe lângă ceilalți. Sau mă rog, măcar pe lângă unii dintre ei.

Se apropie 10 noiembrie și sunt întristat de faptul că nici unul dintre oamenii ăștia nu este capabil să mă reprezinte. Mă gândesc acum strict la primii trei din cursa asta, cei care au șansa reală de a ajunge președinte. Mediere, puterile statului, societate, bună funcționare, toate acestea nu rimează sub nici o formă cu Iohannis, Dăncilă și Barna. Nu au cum, oricum le-ai întoarce. Nici Paraziții n-ar putea pune treburile astea în versuri în așa fel încât să sune măcar decent.

Cred, am din ce în ce mai pregnant senzația asta, că voi absenta de la al doilea tur al alegerilor dacă acesta va aduce față-n față două dintre aceste trei personaje. Nu mă pot reprezenta. Nu vreau să fiu reprezentat de ele. Aici nu mai există răul cel mai mic, toți cei trei sunt răul cel mai mare. Și asta nu o spun eu. Prin declarațiile lor, acțiunile lor, comportamentul lor, capacitățile lor, prin tot, cei trei au demonstrat că nu au căderea de a reprezenta acest popor, așa greșit cum este el, că nu ar trebui să dispună de șansa de a-l conduce. Și eu m-am săturat să mă duc să votez răul cel mai mic.

Desigur, aici vor sări de fund în sus cei care consideră că dacă nu votez, nu exist, nu am dreptul să spun nimic. Stimabililor, am dreptul de a vota, nu obligația. Iar dacă am să fiu vreodată obligat să votez unul dintre ăștia trei, ei, atunci am să mă duc să anulez votul, cam atât de simplu stau lucrurile. Și-n plus, dreptul la opinie este garantat de aceeași Constituție care-mi garantează dreptul la vot.

Așa că pentru mine este tare complicat. Cu atât mai complicat cu cât dacă-n turul 2 ar ajunge Dăncilă și Barna… alegerea mea ar fi Dăncilă, este cu mult mai puțin toxică decât candidatul ălora care vor să ne salveze cu orice preț. N-am nevoie de zbuciumați la conducerea statului, iar Barna a demonstrat că este un asemenea personaj, unul care cel puțin nu știe azi ce a declarat ieri. Desigur, Dăncilă este cu mult mai puțin toxică și decât Iohannis, doar că asta este o cu totul altă discuție.

Cred că țara asta nu va ajunge vreodată să-și primească dreptul de a vota binele. Nu există așa ceva aici. Ne învârtim mereu între răul mai mic și răul mai mare. Constantinescu vs. Iliescu, Iliescu vs. Vadim, Băsescu vs. Năstase, Băsescu vs. Geoană, Iohannis vs. Ponta. Și nu ne-am săturat. Și nu ne dorim altceva. Dacă ne doream altceva nu ajungeam la punctul la care în turul 2 am putea avea o confruntare de gen Iohannis vs. Dăncilă, Dăncilă vs. Barna sau Iohannis vs. Barna. Ce să alegi dintre ăștia trei? Cum să pui ștampila pe așa ceva fără ca, ajuns acasă, să nu cadă oglinda peste tine când te uiți în ea?

Mi-e milă de nația asta. Tare milă. Dar asta este, pentru mine este oricum prea târziu. Eu am făcut ce-am avut de făcut pentru ea, ea nu a făcut vreodată ceva pentru mine și nici nu va face. Nu știu ce veți alege voi, dar să nu trăiți cumva cu ideea că vă va folosi la ceva sau că va rezolva ceva. Nu. Va fi la fel. Într-un caz unic, ăla-n care Barna iese președinte, va fi mai rău. Iar dacă alianța aia va mai pune mâna și pe guvernare, atunci pregătiți-vă să trăiți ceva ce poate nu credeați că există. Ceva unic. Și, mark my words, cum spune bulgaru’, de-abia atunci o să fie cu adevărat nevoie să #rezistați, mânca-v-ar tata de simpatici…

O să merg la primul tur. Cum pentru mine contează intelectul, aleg să votez cu unul dintre cei doi care-l dețin. Cum m-am săturat de români puri și nu mai am încredere în ei nici dacă poartă numele meu de familie, este simplu de priceput cine va primi ștampila mea. Am văzut ce pot maghiarii să facă în materie de administrație și aș vrea ca lucrurile alea să fie replicate și aici. Desigur, asta nu se poate, dacii nu vor pricepe ce este binele, vor sări de cușmă-n sus, își vor aminti mereu când și-au atârnat ciorapii împuțiți pe la Budapesta, că na, atâta știau și ei, vor refuza civilizația. Eu măcar o doresc. Desigur, ea nu va sosi.

Mno, vă las. Am așternut rândurile astea așa, ca să nu uit de ele.

Respect pentru toți, zic.

Chiar și pentru cei care nu-l merită.

4 thoughts on “Câteva considerații despre 10/24 noiembrie 2019

 1. Problema mea cu primarii maghiari este ca nu am gasit in Romania vreun exemplu concret de ASA DA. Despre Hunor, candidatul UDMR la prezidentiale, nu pot zice lucruri de bine. Oare de ce nu s-o fi dus el primar intr-o localitate cu populatie majoritar maghiara? Sa arate ca e capabil sa conduca. Culmea, Iohannis, cu toate defectele lui, de acolo vine, din administratia locala. Unde, zica-se, ca a performat. Si Basescu a fost primar inainte sa ceara votul pt functia suprema.

  Daca nu Hunor, atunci alt primar udmr. Care a obtinut rezultate foarte bune? Eu as zice cam niciunul. Cum este Ungaria si cum sunt conduse orasele de acolo e alta discutie. Ungurii nostri sunt, se pare, inferiori ungurilor autentici. Intr-adevar, e si din vina noastra, i-am romanizat prea mult.

  Like

  1. “Intr-adevar, e si din vina noastra, i-am romanizat prea mult.”

   Excelent. Cam asta cred că poate fi problema. Deși nu-l văd foarte românizat pe Hunor. Dar poate sunt doar eu 🙂

   Like

 2. Daca unul dintre intelectualul ala nu ar fi sub umbrela lui Basescu, zau ca ar fi de votat. Dar asa, nici vorba! Pe celalalt, din gruparea aia numita UDMR, nici daca mi se usuca mana 😉

  Like

  1. Am uitat să includ asta-n material și scuze pentru greșeală. Da, Paleologu vine de la partidul greșit. Asta nu-l face mai prost sau mai bun, dar nu vine chiar de unde trebuie. Orice altceva avea în spate… 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s