Jos pălăria, domnule Draiman!

Nici nu mai știu când am fost ultima oară la un concert. Nu le pun aici la socoteală pe cele ale Compactului, acolo mă duc oricum să mă întâlnesc cu prietenii, nu la concert. Văd acum cu coada ochiului că ultima cronică scrisă de la un concert al unui artist străin este cea de la Beth Hart, din 2016. Wow, cât a trecut! Wow.

Mno, cum doamna este fan de Disturbed, uite că am ajuns și eu la trupa asta. Nu-s fan, nu am fost vreodată, iar Draiman mă și enervează uneori cu ceea ce debitează la adresa altora. Dar na, ce să faci, n-ai ce să faci, duci doamna la concert și o mai și aduci de acolo și uiți de activism și alte chestii față de care un artist ar trebui să dispună de niște limite.

De ajuns am ajuns destul de târziu. Recte aproape de începerea concertului Disturbed, nu cred că avea chef vreunul dintre noi să vadă trupele din deschidere. Eu personal nu mai am nervi să stau să mai văd și altceva în afară de main event.

Băi, ce să zic, rar am văzut atmosferă ca aia. Arenele cântând aproape piesă de piesă cu trupa, oameni care plângeau probabil în urma emoțiilor generate de faptul că Disturbed au descoperit și Bucureștiul, puști fericiți, oameni în toată firea fericiți, lumini, scuturat de pleată, tot. A fost ceva din altă lume și eu am văzut multe concerte la viața mea. Ăsta a fost altceva și nici nu am foarte multe cuvinte pentru a descrie ceea ce am văzut pe parcursul timpului petrecut acolo. Și este foarte ciudat că a fost așa pentru că Draiman este departe de a fi acel frontman tradițional, numai bun să tragă trupa după el prin energia și mișcarea sa. Nope. Este liniștit, bonom, chiar un fel de antistar comparat cu un Jagger sau Tyler, este un tip așezat, gata de vorbă, dar care emană din el ceva ce rar găsești pe scenele de azi. Iar la The sound of silence mi s-a făcut, pe cuvânt, pielea de găină. Asemenea răspuns nu vezi ușor, toată lumea aia cântând cu Draiman, luminile telefoanelor aprinse, mâinile alea ridicate în aer, poate către cer, Doamne… Doamne, ce a fost acolo…! Altfel, trupa sună killer în orice context, știe să-și facă treaba, e rupere, se mișcă așa cum trebuie și, condusă de acest ciudat Draiman, devine o mașină de sunet redutabilă. Bine, nu vă închipuți că au ceva Vai sau Hughes prin trupă, dar pe părțile de solo, ca și pe cele pe unde lucrurile trebuie să fie atractive, știu să se descurce prin soluții simple, care aduc imediat publicul alături de ei.

Acum a sosit și vremea să discut despre sunet. Nu pot spune ce a fost acolo jos, în general cel mai bun sunet este în fața mesei de mixaj, dar unde am stat noi, sus, acolo unde m-am plimbat în vreo șase locuri, el poate fi considerat de la execrabil în jos. Chiar aștept, poate cineva care a stat în altă zonă a Arenelor îmi poate reda și altă experiență cu sunetul, dar pe toată partea de sus, inclusiv rândurile de scaune, sunetul a fost ceva ce cu greu poate fi descris prin cuvinte corecte politic. Ca să-i parafrazez pe BUG Mafia, cu m***, cu p***, cu piz**, găo**/ăla nu-i sunet, aia-i o varză.

Despre public nu ai ce să zici. Am zis deja. Fantastic. A fost exact ce trebuie să fie dar nici nu mă așteptam să fie altfel, la Disturbed aș spune că vine exact acea categorie de public căruia i se adresează trupa. De altfel am și văzut că parcul era plin de oameni care purtau diferitele tricouri ale trupei, deci da, a venit cine trebuie și așa și este normal să fie. So, din punctul ăsta de vedere pot considera că lucrurile au mers brici, de altfel și trupa a rămas de câteva ori uimită de reacția fantastică a Arenelor. Căci fantastică a fost reacția aia, altfel nu poate fi descrisă. Sunt zilele activismului, era ciudat să fie altfel, dacă stau să mă gândesc bine.

Acum organizare. Jetoane. Din nou jetoane. 8 lei unul. Băi, 8 lei o apă sau 8 lei un detergent Ciuc, că aia nu poate fi numită bere nici măcar de către ăia din PSD, ăștia fiind excelența în materie de manipulare! Și, românisme: prima dată iau trei jetoane. Mi se spune că nu au să-mi dea 1 leu rest. Bine mă, nu e problemă. Mă duc peste mai bine de o oră să mai iau un jeton, na, doamna mai dorea o bere. De data asta nu aveau, desigur, să-mi dea 2 lei. Well, de la unul au luat 3 lei. Înmulțiți cu ceva zeci de oameni la care se poate face la fel și ajungeți la dimensiunea la care jetonarii duc și ei de o ciorbă acasă. Plus că nu-mi dau seama dacă am primit bon fiscal sau dacă se elibera măcar bon fiscal. Well, na, atât se poate la România, nația asta este arhitectul micii șmenăreli.

Nene, băgați dracului jetonul ăla la 10 lei, că nu am ajuns să dau bacșiș la cumpărat un căcat de hârtie. Vorbesc serios. Includeți și șpaga aia de 3 lei în prețul ăsta, dar măcar nu ne mai simțim de toată jena din postura de consumatori. Ah, da, că am zis hârtie: jetonul era un căcat de hârtie, moale, unul dintre primele trei luate era transpirat, ceea ce mi-a spus că tocmai fusese returnat de la cumpărare după ce a stat ceva vreme în buzunarul cuiva. Yup, asta se întâmpla cu “jetoanele” alea. Transpirau în buzunar. O să pun o poză cu el pe Feisbuci, am făcut și așa ceva, e primul jeton pe care-l văd putând avea și întrebuințarea asta: după trei refolosiri era numai bun de hârtie igienică.

Mai departe. Nu poți amenaja în partea de sus, aproape în același loc, și jetonăria, și tarabele cu lichid și budele. Nu poți. Sau poți. Poți face asta dacă te doare-n cur că unuia care ți-a plătit biletul i se deschidea ușa de la budă în cap în timp ce stătea la coadă la bere. Sau la apă, na, după preferințe. Locul ăla nu doar că a fost aglomerat, a fost prost gândit, prost amenajat și, clar, imaginat așa dintr-un singur punct de vedere: lasă că animalele au venit la Disturbed, ce le mai trebuie și condiții, banu’ să iasă, frate.

Și mai departe. Ceea ce a fost jos, la sol, mi se pare un risc. Mult prea multă lume. Mult prea mare înghesuiala. Orice chestie se putea termina urât. Erau adunați unul peste altul, fără nici un fel de minim confort. În plus, colac peste pupăză, în zona aia am văzut doar șapte locuri în care se comercializa lichid, patru pe o parte, trei pe cealaltă. Total insuficiente pentru mulțimea îngrămădită pe teren și cu slabe șanse de a ajunge prea repede la ele în nebunia care era acolo. Însă pe cine mai miră asta? Pe cine mai miră că oamenii sunt în continuare înghesuiți ca animalele în numele câștigului? Pe mine personal, clar nu. Părerea mea este că s-a depășit cu mult capacitatea normală suportată sau mă rog, capacitatea normală în limite de siguranță dar din nou, cine sunt eu să știu ce spun?

La toalete nu am ajuns. Nu mai am oricum de multă vreme curaj să calc în toaletele de la Arene, oricare ar fi ele, mai bine fac în parc, ca boschetarii, așa că nu știu ce să vă spun despre ele. Bănuiesc eu că-s la fel de mizere ca întotdeauna, am văzut și zilele trecute o poză de la o colegă, era ca un fel de grotă sinistră pe-acolo, cu mesaje care mai de care mai simpatice.

Well, cam asta a fost de la Disturbed.

Jos pălăria, domnule Draiman!

Rușine organizatorilor pentru ceea ce au înțeles să facă din acest eveniment.

Să ne auzim cu bine de la următoarea cântare.

LATER EDIT – Încă o părere neutră aici. Neutră as in nu este scrisă de o persoană care face cronica de concert în urma faptului că a primit invitație/bilet/alt tip de intrare moca la concert.

8 thoughts on “Jos pălăria, domnule Draiman!

  1. Eu fiind in teren voiam sa ies la final pe-acolo, ca as fi ajuns mai repede la strada, dar n-au deblocat toate iesirile si era mega aglomeratie. Nu stiu Bogdan cum a mesterit-o cu iesirea 🙂

   Like

   1. @krossfire – Eram deja sus. Pe acolo am intrat și pe zona aia am rămas. Având bilete pe bucățile alea oricum mi s-a spus că prin lateral, pe sus, trebuie să intru 🙂

    Like

  2. @brontozaurel – De data asta s-a și intrat pe sus, pe zonele laterale. Și exact acolo, la ieșire/intrare, au pus WC-uri ecologice, locul de unde luai jetoanele și locurile de unde cumpărai lichid. De zona aia vorbeam, pe care nu intră trei oameni mai bine făcuți unul lângă altul 🙂

   Like

   1. Mdeah, o distracție de mamă-mamă și la cum văd că se face accesul și azi… aș spune că au folosit aceeași rețetă și pentru Whitesnake. Csf, ncsf, trebuie să iasă banu’, să se bucure patronu’ de el 🙂

    Like

   2. Sper ca a fost totusi o seara buna.

    Si nu ca asta ar scuza ceva, dar ma bucur ca macar n-avem parte mai des de ce s-a intamplat cu magnificul festival I Am the Rocker acum cativa ani. Spun asta pentru ca am vazut ca un sir de trupe au anulat concerte in Spania in ultima jumatate de an. Nu stiu ce s-a intamplat acolo, dar nu cred ca e de bine.

    Like

   3. Aproximativ bună. Sunetul a fost infect. Mult mai jos de infect, dar nu găsesc cuvinte să-l denumesc corect.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s