Beth Hart – “Fire on the floor” (2016)

Un album pe care l-am ascultat de-abia zilele acestea, dar de trei ori, pentru că în clipa când vine vorba de Beth trebuie să și fii gata să primești ce are de oferit.

Am preferat să scriu separat cuvintele acestea pentru că merită. Fire on the floor este o bijuterie rară cu care nu credeam că mă pot întâlni. Este o insulă curată într-un ocean de rahat muzical. Este locul în care reușești să regăsești valoarea, aia la care te-ai gândit de atâtea ori. Este locul în care se cântă cu voce, cu sentiment, cu implicare, cu tehnică, cu coi, cu ceea ce vreți voi să se cânte. De la cap la coadă, poate minus o piesă căreia nu i-am priceput foarte bine rostul (Coca Cola), Fire on the floor este o lecție despre cum se cântă și, mai ales, despre de ce se cântă. Pentru că trebuie să existe un motiv și pentru asta. Iar la Beth motivul nu este acela de a mai scoate un album, așa cum este la majoritatea artiștilor, sau de a se mai auzi puțin în urechile fanilor, ci este pur și simplu muzica. Fără muzică Beth Hart ar fi moartă. Și fără muzica ei noi am fi morți, exact din motivele explicate mai sus.

Sunt sătul de mult prea multă vreme de porcării, lălăieli, labe triste și alte chestii cu care ne-au umplut de ceva vreme artiștii momentului. Muzica anilor ăștia este atinsă de o nulitate care nu credeam să existe. Muzica de azi este de fapt un produs comercial, nu muzică. Lalala lalala/Scoate banii, p*** mea. Este drept, nici oamenii nu mai sunt ce erau cândva, așa că li se livrează exact ceea ce este pe IQ-ul lor. Nimic mai mult. Nimic mai puțin.

Și-n clipa când sătulul ăsta ajunge până-n gât și bați disperat din mâini pentru că oricunde te-ai uita… e cam tot aia, apare Beth și-ți arată că da, se poate cânta așa cum se cânta pe vremea când muzica era muzică, nu câteva piste aruncate pe-un calculator, beneficiind de versuri uneori chiar mai idioate decât piesa-n sine.

Iar piesa care dă titlul albumului, Fire on the floor, este ceva care vine din iad. Așa ceva poate exista doar dacă ai trecut prin iad, iar Beth a fost pe-acolo și s-a întors. Culmea, a luat și notele muzicale din el.

Eu zic să nu ratați să-l ascultați 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s