Bridge Of Spies (2015)

Steven Spielberg regizor și frații Coen scenariști? Băiii, așa ceva trebuie văzut! Probabil că e chiar mai tare decât Tarantino!

Sau nu.

La bază avem o poveste reală. Un avocat recrutat să aducă acasă doi americani care căzuseră în mâna inamicilor ruși și a proaspăt formatei Republici Democrate Germane, nu că nu era vorba și acolo tot de ruși. Era nevoie de ăsta pentru că America era și atunci la fel de curajoasă ca acum: semna, doar că era anonimă. Vi-l amintiți pe Caragiale, da? Bine.

Dacă reușește sau dacă nu…asta urmează să vedeți voi. Dacă avocatul mai trăiește după plimbarea printr-un Berlin aproape al nimănui, dacă mai vine acasă, dacă mai face și după aceea vreun serviciu Americii…din nou veți vedea voi.

Scenariul este prost. Vorbesc serios, este extrem de prost. De la ăia care au scris No Country For Old Men te aștepți la altceva. Este atât de prost încât ar putea să-l scrie și Mihai Gâdea sau Radu Tudor. Sau poate chiar Lucian Mândruță. Pas după pas, scenă după scenă, problemă după problemă…totul este previzibil. Atât de previzibil încât te plictisești. Singurul moment mai palpitant este când o turmă de hitlerjugenzi de stânga mai tupeiști îl împresoară pe american și-i ciordesc pardesiul. Bine, și aici avem unele probleme: de fapt îl cedează el, cerându-le doar să-i arate strada care duce spre ambasada rusă. Interesant, nu? Dai paltonul de pe tine când te duci la ruși…cred că greșeala asta au mai făcut-o doi, îi chema Napoleon și Hitler.

În materie de performanțe actoricești aș spune că stăm rău de tot. Despre cum joacă Tom Hanks nu pot spune nimic, pentru că nu sunt sigur că joacă. Îl pot remarca însă pe Mark Rylance, cel care joacă rolul agentului rus capturat de americani. Omul este absolut excelent și aș spune că trage filmul după el. Este singurul actor pe care l-am putut remarca, poate sunt eu mai pretențios, dar din punctul meu de vedere așa stau lucrurile.

Trebuie subliniată neapărat cantitatea de propagandă americană prezentă în film. Sunt minute întregi în care se vorbește numai la superlativ de valorile americane și-n care steagul ăla al lor fâlfâie frenetic. Știți voi, cea mai mișto țară, cea mai mișto justiție, cea mai mișto egalitate, cele mai mișto…toate. Dacă ăl mai mic pitic era piticul sovietic, așa cum spunea un banc pe vremuri, atunci a mai tâmpită propagandă este aia americană, pentru că nimeni nu pare a mai ști să o facă prin bun simț și cumpătare.

Acum, concluziile.

Merită văzut? Probabil că da, deși nu aduce și nu ia nimic din voi. E pur și simplu un film neutru care se derulează pe o anume durată și pe care-l puteți urmări ca prin mall-uri, adică alături de nachos, floricele sau orice altă treabă care foșnește și-i deranjează pe ceilalți care nu au venit să mănânce în sala de spectacole. Nota aia de pe IMDB este imensă, 7.7 aș da doar dacă sunt pe heroină, însă nu sunt adeptul notelor…deci mă voi abține de la ele.

Pe scurt, o parte de istorie transformată în propagandă americană, pusă în scenă de doi scenariști care de data asta au ratat și jucată de un nume mare care nu reușește mai nimic în rolul acela pentru că oricum nu acea ce să joace din ceea ce i s-a scris.

Un eșec, zic eu, dar un eșec de observat măcar pentru Mark Rylance.

IMDB

2 thoughts on “Bridge Of Spies (2015)

  1. Si eu care intentionam sa ma duc. Nu prea am ratat filmele lui Spielberg. Dar m-ai cam deturnat de la intentiile mele; sa vedem, poate apare ceva mai interesant in viitorul apropiat.

    Like

    1. Ăsta sunt doar eu. Altcineva poate avea alte păreri. Poate pentru tine ar merita, deși dacă ai ceva pretenții de la filme mi-e clar că ăsta nu ia notă mare 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s