Catedrala Neamului – ultima lecție se servește în lipsă

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat cheltuirea a 2,5 milioane euro de la buget pentru construcţia Catedralei Neamului şi alte 4 milioane pentru alte 47 de biserici şi parohii bucureştene. “L-am rugat pe Preafericitul să ne facă şi nouă o strană unde să scrie ‘Primăria Municipiului Bucuresti’, iar Preafericitul ne-a binecuvântat”, cam asta era declaraţia lui Sorin Oprescu anul trecut, când a venit pentru prima oară vorba de donaţia respectivă.

Desigur, este an electoral, iar preoţii joacă un rol cheie. Nu e cazul să te pui cu ei, doar ştim cu toţii că Dumnezeul lor este ăla care te blesteamă, loveşte, bate şi, în cele din urmă, te aruncă în iad. Este cel la care merg enoriaşii să se spele de păcate. Ipocriţi, stau la coadă să pupe icoanele, ceea ce mi se pare una din cele mai lipsite de igienă activităţi existente pe lumea asta, îşi fac cruci cu ambele mâini din dotare şi promit că nu vor mai face. Apoi se întorc fericiţi acasă, unde prea-curvesc, prea-halesc şi prea-machesc, activităţi la care se adaugă, mai nou, şi prea-manelesc. Ei sunt cei care au nevoie de Catedrală, pentru că lumea lor limitată şi plină de superficialitate are nevoie de cineva închipuit mai bun. De cineva la care să se ducă şi să-i ierte, să le ofere senzaţia că sunt la fel ca toţi. La fel de curaţi. Ei sunt cei pe care se bazează adunătura de şmecheri denumită “cler”, adunătură care trăieşte cât se poate de bine din prostia lor. Ei sunt cei pe care se bazează şi Partidul Poporului. Și sunt mulți.

O ştire secundară vizavi de bugetul aferent spune că pentru reducerea riscului seismic s-au alocat aproximativ 700.000 euro. Nu-i nimic. Enoriaşii vor avea măcar biserici, unde pot merge să se roage ca la primul cutremur să nu coboare în stradă cu blocul. Merită lecţia asta şi o vor primi. Din nefericire, pentru unii ea va fi ultima.

Dar să vedeţi ce aproape vor fi clericii de popor, în clipele alea. De la ei din strană, închişi în cotloanele lor, se vor ruga pentru iertarea sufletelor celor plecaţi. În fond, măcar atât să facă pentru cei care le-au susţinut nesimţirea cruntă.

Materialul, pe Mala Hierba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s